Opening Hours : Luni - Vineri - 08:00 - 20:00
  Contact : +40 737 44 55 66 / +40 348 44 55 66

Chirurgie oftalmologica

Share

Chirurgie oftalmologica

Implanturi cristalin, salazion, pterigion etc.

Dr. Primar Martin Marion Carmen

Chirurgia cataractei – implantul de cristalin

Cel mai modern sistem de operatie prin facoemulsificare pentru operatii de cataracta a fost achizitionat de catre Centrul Medical Dr. Irimia. Alcon Infinity este cel mai nou model, complet computerizat, folosit in operatiile de cataracta si implant de cristalin.Firma americana Alcon este lider mondial in aparatura pentru chirurgie oftalmologica.Datorita acestei dotari de ultima ora in clinica noastra se pot implanta pana si cele mai moderne tipuri de cristalin artificial. Implantele intraoculare monofocale ofera o vedere foarte buna la distanta.

Majoritatea pacientilor operati de cataracta au nevoie de ochelari pentru citit.Pentru cei mai multi pacienti viata fara ochelari pentru citit sau distanta este un vis.

Cristalinul artificial AcrySof © ReSTOR © transforma acest vis in realitate permitand pacientilor operati de cataracta sa vada clar la orice distanta fara ochelari. AcrySof© ReSTOR© este revolutionar prin utilizarea tehnologiei apodizat difractive (similara cu cea folosita la fabricarea telescoapelor si a microscoapelor) si permite desfasurarea activitatilor zilnice fara ochelari.

Implanturi de cristalin

Cristalinul artificial ramane in ochi pe toata durata vietii si permite o vedere periferica normala si o buna profunzime a campului vizual.

Prin urmare, alegerea cristalinului este o etapa importanta pentru reusita operatiei de cataracta.

Noul standard in alegerea cristalinului este prezenta filtrului pentru radiatiile invizibile ultraviolete (UV) si pentru radiatiile albastre din spectrul vizibil. Cercetatorii considera ca expunerea prelungita la radiatiile albastre poate afecta retina contribuind, se pare, la dezvoltarea unei afectiuni grave: degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV).

Cristalinul artificial AcrySof ® IQ (asferic natural) este conceput pentru a oferi imbunatatirea vizibila a calitatii imaginii, prin reducerea aberatiei sferice. AcrySof ® IQ ofera imagini mai clare cu un contrast mai bun!

Pentru cei mai multi pacienti viata fara ochelari pentru citit sau distanta este un vis. Implantele intraoculare monofocale ofera o vedere foarte buna la distanta. Majoritatea pacientilor operati de cataracta au nevoie de ochelari pentru citit.

Cristalinul artificial AcrySof ® ReSTOR ® transforma acest vis in realitate permitand pacientilor operati de cataracta sa vada clar la orice distanta fara ochelari. AcrySof® ReSTOR® este revolutionar prin utilizarea tehnologiei apodizat difractive (similara cu cea folosita la fabricarea telescoapelor si a microscoapelor) si permite desfasurarea activitatilor zilnice fara ochelari.

Pacientii pot citi ziarul, etichetele pe rafturi in magazin, conduce masina ziua sau noaptea sau pot practica un sport fara ochelari.

Astazi cristalinele artificiale din familia AcrySof ® sunt cele mai utilizate in lume, mai mult de 26 de milioane fiind implantate de la aparitia lor in 1994.

Pterigion

Pterigionul este o afectiune denegerativa, progresiva a conjunctivei (albul ochiului) ce intereseaza si corneea (partea transparenta a ochiului). Aceasta afectiune, netratata corespunzator, duce la alterarea vederii sau cel mai rau, la pierderea vederii. Ca aspect, pterigionul, arata ca o membrana alba ce creste dinspre conjunctiva si acopera corneea.

Pterigionul este de doua ori mai frecvent la barbati decat la femei. Ca si varsta, incidenta creste la persoanele de peste 40 de ani dar se pare ca cele mai multe cazuri apar intre 20 si 40 de ani. Nu s-au semnalat cazuri de pterigion la persoane cu varsta de pana in 20 de ani. Manifestarile pe care le acuza pacientii sunt aparitia unei formatiuni, inestetice, ce creste peste partea transparenta a ochiului, inflamatia sau inrosirea formatiunii, mancarime, usturime, senzatie de corp strain si nu in ultimul rand incetosarea vederii sau scaderea vederii (in cazurile avansate).

Pterigionul poate aparea la unul sau la amandoi ochii.

Cauzele aparitiei aceste afectiuni se pare ca sunt de expunere: la razele UV, respectiv oamenii care lucreaza in soare puternic, sudorii, locuitorii din zonele tropicale si subtropicale, expunerea la temperaturi ridicate (fierarii, sticlarii), medii toxice cu diversi vapori si substante chimice, praf, frig extrem, etc. Nu in ultimul rand predispozitia genetica poate fi un factor important de aparitie al afectiunii.

Nu este cunoscuta o metoda de prevenire.

Recomandarea este ca la observarea aparitiei orcarei modificari oculare, pacientul sa se adreseze mediculuispecialist. Este extrem de important ca operatia sa se efectueze cat mai repede, la timp; cu cat operatia se face mai devreme cu atat rezultatul vizual este mai bun.

Tratamentul simptomatic are ca scop ameliorarea disconfortului ocular produs de ptereigion; se recomanda tratament cu lacrimi artificiale si antiinflamatorii locale.

Operatia: Tratamentul curativ este intotdeauna chirurgical. Interventia chirurgicala este usoara pentru pacient, se realizeaza cu anestezie locala, fara internare. Operatia dureaza putin si nu doare, dupa, se face tratament local cu antibiotic,antiinflamator, lacrimi artificiale. Nu exista restrictii speciale dupa operatie.

Salazion

Salazionul este chist care se formeaza in grosimea pleoapei si este provocat de astuparea canalului uneia din glandele sebacee care se gasesc pe marginea interioara a pleoapei sau de o infectie cu stafilococ. Se evidentiaza ca un nodul tare, care deformeaza pleoapa si il obliga pe bolnav sa clipeasca des. In unele cazuri se resoarbe, dar, de cele mai multe ori este nevoie de interventia medicului.